Semily

IMG_20170419_103328

Při výběru dalšího vzdělávání pro žáky ZŠ praktické se jedná o velmi individuální posuzování ze strany pedagogického sboru. ZŠ praktické. Žáci již v 7. a 8. ročníku vznášejí své požadavky k návštěvám učilišť, o nichž slyšeli nebo je zajímají. Každý rok škola zařizuje exkurze do učilišť o něž je mezi žáky zájem. Zúčastnit se mohou i rodiče žáků. Vše je zcela v organizaci školy, protože na aktivitu rodičů není možné se spolehnout. Veškeré záležitosti, které se týkají přihlášek a zápisových lístků zařizuje škola, aby nedocházelo k promeškání termínů přijetí na střední školy. Rodiče našich žáků bývají mnohdy v tomto nespolehliví.
JAKÉ JSOU MOŽNOSTI DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZŠ PRAKTICKÉ?

Pro žáky praktických škol jsou nejvhodnější obory E, kterých je v Libereckém a okolních krajích dostatek a s možností velkého výběru oborů. Kromě toho ( po pečlivém zvážení a konzultaci s rodiči) se žáci mohou hlásit na učební obory H, které jsou určené žákům běžných základních škol. Po letité zkušenosti vím, že tyto obory pilný, ctižádostivý a doma dobře podporovaný žák bez větších problémů zvládne. Pro přehled uvádím učební obory H, které již naši žáci absolvovali: zedník, instalatér, truhlář, kuchař- číšník, ošetřovatel + zdravotní sestra.
Obory E určené žákům praktických škol:
STROJNICKÉ PRÁCE
TRUHLÁŘSKÁ A ČALOUNICKÁ VÝROBA
DŘEVAŘSKÁ VÝROBA
LESNICKÉ PRÁCE
PRÁCE VE STRAVOVÁNÍ
BIŽUTERNÍ VÝROBA
ŠITÍ ODĚVŮ
DLAŽDIČ
MALÍŘSKÉ A NATĚRAČSKÉ PRÁCE
ZEDNICKÉ PRÁCE
ZAHRADNICKÉ PRÁCE
STRAVOVACÍ A UBYTOVACÍ SLUŽBY
PROVOZNÍ SLUŽBY
OBCHODNÍ ŠKOLA
PRAKTICKÁ ŠKOLA JEDNOLETÁ A DVOULETÁ
TECHNICKÉ SLUŽBY V AUTOSERVISU
POTRAVINÁŘSKÁ VÝROBA
PEČOVATELSKÉ SLUŽBY
TESAŘ
CUKRÁŘSKÁ VÝROBA
PEKAŘSKÁ VÝROBA
KUCHAŘSKÁ VÝROBA
MALÍŘ POKOJŮ
BRAŠNÁŘ
FARMÁŘ
OPRAVÁŘ ZEMĚDĚLSKÝCH STROJŮ
KOVÁŘ

Tyto obory jsou v Libereckém a Královehradeckém kraji, takže dobře dostupné pro žáky ze Semil a okolí. Mají možnost dojíždět, nebo využít internátů, které jsou na velmi dobré úrovni.
Je nutné rodiče informovat pravdivě, protože o absolventy E oborů je velká poptávka, jelikož se jedná o řemeslné obory. Většina žáků má zajištěnou práci už v průběhu studia. Firmy si zamlouvají studenty předem, a bohužel nesplňují poptávku.
Školy mylně informují rodiče o uplatnitelnosti žáků praktických škol, což se dozvídáme nejen od rodičů, ale i od pedagogické poradny.
Žáci praktických škol velmi často v učilištích zaplňují místa žáků základních škol, kteří nad dělnickými obory ohrnují nos a místo toho se snaží udržet na výběrových školách, přestože na to nemají.
Oborů je dost a každý si může splnit svůj pracovní sen.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *